Παραδείγματα Έργων ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Στερέωση-Συντήρηση-Αναστήλωση-Ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών

O Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγεγραμμένος στον κατάλογο της UNESCO και περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά και διεθνώς γνωστά ευρήματα του 20ου αιώνα.

Μέσω του έργου του ΕΠΑνΕΚ “Στερέωση-Συντήρηση-Αναστήλωση-Ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών” αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η μεγαλοπρέπεια του μνημείου καθώς αποτελεί τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας βορείως των Δελφών.

Το «βασίλειον» των Αιγών –με την αρχαία ονομασία του- αποτελεί επίκεντρο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος, με το οποίο ο Φίλιππος Β΄ (359-336 π.Χ.) εκσυγχρόνισε και αναβάθμισε τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων.  αποτελεί το ανάκτορο, Πρόκειται για  το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας (περ. 15.000 τ.μ.), το οποίο χαρακτηρίζεται από την πολυτέλεια των υλικών, την εφευρετικότητα και την τελειότητα της εκτέλεσης, τα απροσδόκητα επιτεύγματα της τεχνολογίας και, συγχρόνως, από τη γεωμετρική καθαρότητα της φόρμας, που διαμορφώνει ένα σύνολο απαράμιλλης ηρεμίας, κομψότητας και αρμονίας, όπου όλα υποτάσσονται στη γοητεία του μέτρου.

Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα του 4ου αι. και είχε ολοκληρωθεί το 336 π.Χ., όταν ο Φίλιππος Β΄, στο αποκορύφωμα του εορτασμού της παντοδυναμίας του, δολοφονήθηκε, καθώς έμπαινε στο γειτονικό θέατρο. Στο μεγάλο περιστύλιο του ανακτόρου ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος Γ΄, ξεκινώντας την πορεία που θα άλλαζε τον κόσμο. Το ανάκτορο καταστράφηκε παραδειγματικά στα μέσα του 2ου αι.π.Χ., μετά την οριστική κατάλυση του βασιλείου από τους Ρωμαίους του Μέτελλου, το 148 π.Χ. Ό,τι απέμεινε από τη λιθαρπαγή, που συνεχίστηκε για αιώνες, αποκαλύφθηκε με την ανασκαφή που ξεκίνησε το 1865 και συνεχίστηκε τον 20ό αιώνα, τη δεκαετία του 1930 και τις δεκαετίες του 1950-1960.

Το έργο συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου διήρκεσε από το 2007 μέχρι το 2023, ως συγχρηματοδοτούμενο έργο διαδοχικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 20.300.000 ευρώ.  Δημόσια δαπάνη αξίας 10.000.000 ευρώ εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου έγινε εκ νέου αποκάλυψη των λειψάνων, ανασκαφή και στρωματογραφική τεκμηρίωση, συντήρηση και συστηματική καταγραφή όλων των κινητών ευρημάτων και των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τεκμηρίωση και στερέωση των σωζόμενων στοιχείων στην θέση τους, συντήρηση και αισθητική αποκατάσταση των ψηφιδωτών και των μαρμαροθετημάτων των δαπέδων (περ. 1.400 τ.μ.), στερέωση, συμπλήρωση και αποκατάσταση θεμελιώσεων και υποβάσεων, αναστήλωση κιονοστοιχιών επιτόπου και αναστήλωση τμήματος του άνω ορόφου της πρόσοψης στο αίθριο του μουσείου, καθώς και το μεγάλο έργο αντιστήριξης του πρανούς πάνω στο οποίο βρίσκεται το μνημείο.

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και το σκέλος της επιστημονικής έρευνας, τεκμηρίωση (καταγραφή, τοπογράφηση, φωτογράφηση, βιντεοσκόποηση) αρχαιοτήτων και εργασιών και η πληροφόρηση με τη δημιουργία εποπτικού υλικού συμβατικού και ψηφιακού, η διεξαγωγή διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, ενημερωτικών ημερίδων για ΜΜΕ, εκπαιδευτικού προγράμματος και άλλες ενέργειες.

Συνολικά αναμένεται σημαντική αύξηση της ήδη υψηλής επισκεψιμότητας των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και γενικότερα στην Ημαθία και την Κεντρική Μακεδονία. Επιπροσθέτως αναμένεται να υπάρξει αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή και τόνωση των εκπαιδευτικών – πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θετικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Ουσιαστικά με το έργο αναβαθμίζεται και παραδίδεται με τον προσήκοντα τρόπο στους πολίτες της Ευρώπης ένα μνημείο που χάρη στην ιστορία, αλλά και την αισθητικής του, συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στους θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αναστηλωμένο ανάκτορο των Αιγών εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5/1/2024 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Στερέωση-Συντήρηση-Αναστήλωση-Ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών
Τομέας Παρέμβασης: Πολιτισμός
Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)
Δράση: Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μείζονος σημασίας, ενταγμένων στον Καταλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Φορέας λειτουργίας: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Συνολική Δημόσια Δαπάνη: 10.000.000 ευρώ
Συνολικό Κόστος Πράξης: 10.000.000 ευρώ

 

Δείτε εδώ την carte postale που επιλέχθηκε από το Euinmyregion

 

05/01/2024

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Share This Post

Σχετικά Έργα

Υποδομές

Δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και ψηφιοποίηση συλλογών

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον θρησκευτικό πολιτισμό και τον τουρισμό της χώρας το οποίο περιλαμβάνει τη ψηφιοποίηση, επεξεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων

Σύνολο Έργων

Ανάπτυξη και προβολή του ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών με τη χρηματοδότηση του ΕΠΑνΕΚ

Το έργο «Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία» αφορά στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, με