Παραδείγματα Έργων ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Gastrade – Ανάπτυξη και υλοποίηση του σύγχρονου έργου “Aνεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου «ΑΣΦΑ» Αλεξανδρούπολης”

Στο πλαίσιο της Πράξης «Επιχορήγηση της GASTRADE ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ για την υλοποίηση του έργου “Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου «ΑΣΦΑ» Αλεξανδρούπολης”», η εταιρεία Gastrade S.A. ανέπτυξε έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το έργο αποτελείται από μία μόνιμα αγκυροβολημένη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU), καθώς και από έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου για τη σύνδεση της πλωτής μονάδας με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Πιο συγκεκριμένα, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος, περίπου 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης και σε θαλάσσια απόσταση περίπου 5,4 ναυτικών μιλίων από την πλησιέστερη ακτή. Η πλωτή μονάδα συνδέεται με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, συνολικού μήκους 28 km, καθώς και με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στη θέση Αμφιτρίτη, 4 χλμ. βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Η μονάδα, η οποία έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 153.500 m³ και δυνατότητα  επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Στη συνέχεια, μέσω αυτού και των υπόλοιπων διασυνδετήριων αγωγών της περιοχής, θα παραδίδει φυσικό αέριο στους τελικούς καταναλωτές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και στην Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία στα δυτικά.

Ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του έργου, ο τερματικός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης προωθεί συνεργασίες, αναπτύσσει νέους ενεργειακούς διαδρόμους και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο έργο είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς παρέχει σημαντικά οφέλη σε πολλές χώρες της περιοχής της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, στοχεύει στην προσφορά μίας νέας πύλης ενέργειας στις αγορές των χωρών που προαναφέρθηκαν, ενώ παράλληλα παρέχει στην περιοχή ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποίηση οδών και πηγών φυσικού αερίου, ρευστότητα, ευελιξία τιμολόγησης και ενίσχυση του ανταγωνισμού με ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και τη διαδρομή μέσω Τουρκίας.

Το έργο προωθεί επίσης και την ενίσχυση θέσεων εργασίας. Το πλήρωμα που απασχολείται στην πλωτή μονάδα αποτελείται από 80 εργαζομένους, ενώ αριθμός 30 εργαζομένων απασχολείται στα γραφεία της εταιρείας και στο κέντρο λειτουργίας του ΑΣΦΑ. Επιπλέον, 50 περίπου εργαζόμενοι απασχολούνται στην Αλεξανδρούπολη σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (ρυμουλκά, τροφοδοσία, συλλογή αποβλήτων κ.ά.), ενώ σε τοπικό επίπεδο οι βιομηχανίες εστίασης και φιλοξενίας επωφελούνται από την παρουσία του έργου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το έργο προάγει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα, συμβάλλοντας σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, η σχεδιασμένη υποδομή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη φιλοξενία και αποθήκευση «πράσινων» αερίων καυσίμων, δηλαδή  καυσίμων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο δικαιούχος του έργου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η έγκριση και εκταμίευση της δημόσιας δαπάνης, στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, αποτέλεσε την απαραίτητη και αναγκαία συνιστώσα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείματος και την υλοποίηση του έργου».

Το έργο «Επιχορήγηση της GASTRADE Ανώνυμη Κατασκευαστική και Τεχνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου για την υλοποίηση του έργου Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου «ΑΣΦΑ» Αλεξανδρούπολης» με συνολικό προϋπολογισμό 470.564.388,00  ευρώ και δημόσια δαπάνη 226.684.275,71 ευρώ εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστοσελίδα: gastrade.gr

 

GASTRADE
Τομέας Παρέμβασης: Ενέργεια
Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)
Δράση: Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου «ΑΣΦΑ» Αλεξανδρούπολης
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Δικαιούχος: GASTRADE Ανώνυμη Κατασκευαστική και Τεχνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου
Π/Υ: 470.564.388,00  ευρώ
Δημόσια Δαπάνη: 226.684.275,71 ευρώ

 

 

03/06/2024

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Share This Post

Σχετικά Έργα

Επιχειρήσεις

EffiSpray – Πρωτοποριακό σύστημα βελτιστοποίησης του ψεκασμού φυτοφαρμάκων

Ο στόχος του έργου EFFiSpray είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος χαμηλού κόστους, το οποίο βοηθά τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν την εφαρμογή των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (ΦΠ),

Επιχειρήσεις

CICI – Διμερής συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας για την προώθηση της κοινωνικής και πολιτισμικής καινοτομικής διάδρασης μεταξύ των δύο χωρών

Το έργο «Προϋποθέσεις για θεσμική και πολιτισμική καινοτομία σε Γερμανικές και Ελληνικές πόλεις – Conditions for Institutional and Cultural Innovations (CICI)» είχε ως βασικό στόχο