Παραδείγματα Έργων ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Pushme Bikes: ένα επιτυχημένο “exit” για μια startup ευέλικτης ηλεκτροκίνησης

Η Pushme Bikes ιδρύθηκε το 2016 από τον Dan Keene και τον Γιώργο Καλλίγερο με σκοπό να προσφέρει μια νέα φιλοσοφία στις αστικές μετακινήσεις με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ουσιαστικά η εταιρεία ανέπτυξε μια νέα προσέγγιση στην αστική ηλεκτροκίνητη μετακίνηση με ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, στα οποία η επαναφόρτιση γίνεται μέσω ενός έξυπνου συστήματος ανταλλαγής μπαταριών σε καταστήματα και όχι με απευθείας φόρτιση. Επιπροσθέτως η εταιρία είχε αναπτύξει ένα σύστημα μετατροπής οποιουδήποτε συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό.

Με τη χρήση ενός ηλεκτροκίνητου πατινιού ή ποδηλάτου με το σύστημα της Pushme , oι ειδοποιήσεις χαμηλής μπαταρίας αποστέλλονται απευθείας στα smartphone του αναβάτη, καθοδηγώντας τον να κατευθυνθεί στον πλησιέστερο σταθμό ανταλλαγής μπαταριών (Pushpod) σε κάποιο κατάστημα της γειτονιάς που βρίσκεται, ώστε  να αλλάξει την εξαντλημένη μπαταρία του με μια πλήρως φορτισμένη. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10 δευτερόλεπτα.

Με την παραπάνω διαδικασία και έχοντας διαμορφώσει ένα δίκτυο με φορητές και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι χρήστες αλλά και οι εταιρίες urban mobility θα μπορούν να προβούν σε εύκολη και γρήγορη αντικατάσταση μπαταριών στα οχήματα (π.χ. ηλεκτρικά πατίνια), χωρίς αυτά να χρειαστεί να συλλεχθούν και να φορτιστούν τη νύχτα, αυξάνοντας δραματικά την διαθεσιμότητα τους.

Η  φιλοσοφία του συστήματος της Pushme πραγματικά μπορεί να ανατρέψει το τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ως τώρα οι αστικές μεταφορές. Το εύκολο σύστημα ανταλλαγής της άδειας μπαταρίας με μια πλήρως φορτισμένη σε ένα πυκνό δίκτυο σημείων της πόλης, κάνει την ηλεκτροκίνητη μετακίνηση πολύ πιο ευέλικτη και αποτελεσματική από ό,τι στο παρελθόν. Η ιδέα της Pushme έρχεται σε μια εποχή που στα περισσότερα αστικά κέντρα οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα θετικά διακείμενοι σε συστήματα μικρομεταφοράς με οχήματα που απλά τα νοικιάζεις για όσο τα χρειάζεσαι.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της ιδέας είναι ότι οποιοδήποτε μικρό κατάστημα σε μια πόλη θα μπορεί να έχει στο χώρο του ένα μικρό σταθμό ανταλλαγής μπαταριών μετατρέποντας έτσι αυτές τις επιχειρήσεις σε μεταπωλητές ενέργειας.

Η startup αποτέλεσε μέρος του πορτφόλιου του Fund “Velocity Partners” του Υπερταμείου συμμετοχών EquiFund το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (ΕΤΠΑ και εθνικοί πόροι) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  και θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η δημόσια δαπάνη της επένδυσης προς της εταιρία έφτασε τα 417.855 ευρώ.

Η αδιαμφισβήτητα καινοτόμος ιδέα της Pushme τράβηξε το ενδιαφέρον της Γερμανικής TIER Mobility η οποία την εξαγόρασε, επενδύοντας ένα σημαντικό ποσό στην εταιρία και την ομάδα που την απαρτίζει.  Η TIER προσφέρει υπηρεσίες μετακινήσεων με ηλεκτρικά πατίνια σε 11 χώρες και 55 πόλεις και συμμετέχει στην κοινοπραξία Reach Now της Daimler – BMW.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πετυχημένο «exit» της Pushme έγινε με τη συμβολή ενός fund που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., γεγονός που δείχνει τον έμπρακτο ρόλο της  Ένωσης στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

www.getpushme.com

 

PUSHME BIKES
Τομέας Παρέμβασης: Έρευνα – Τεχνολογία, Μεταφορές, Υπηρεσίες
Επιχ. Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα  και  Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)
Δράση: Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund)
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εταιρεία: PUSHME BIKES IKE
Π/Υ: 948.429 ευρώ
Δημόσια Δαπάνη: 417.855 ευρώ
Κοινοτική Συμμετοχή: 44.06 %
Φορέας Υλοποίησης: Velocity Partners Venture Capital

 

07/07/2020

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Share This Post

Σχετικά Έργα

Επιχειρήσεις

EffiSpray – Πρωτοποριακό σύστημα βελτιστοποίησης του ψεκασμού φυτοφαρμάκων

Ο στόχος του έργου EFFiSpray είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος χαμηλού κόστους, το οποίο βοηθά τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν την εφαρμογή των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (ΦΠ),

Επιχειρήσεις

CICI – Διμερής συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας για την προώθηση της κοινωνικής και πολιτισμικής καινοτομικής διάδρασης μεταξύ των δύο χωρών

Το έργο «Προϋποθέσεις για θεσμική και πολιτισμική καινοτομία σε Γερμανικές και Ελληνικές πόλεις – Conditions for Institutional and Cultural Innovations (CICI)» είχε ως βασικό στόχο