Παραδείγματα Έργων ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Ψηφιοποίηση αρχειακών τεκμηρίων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Το έργο «Ιστορίες για το Παρόν και το Μέλλον. Ψηφιακές αφηγήσεις από τα Αρχεία και τις Συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος» αφορά στη διαδραστική αξιοποίηση επιλεγμένων τεκμηρίων και ιστορικών αφηγήσεων από τις συλλογές και τα αρχεία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) για την δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων. Μέσω της χρηματοδότησης από το ΕΠΑνΕΚ υποστηρίχθηκε η ψηφιοποίηση και μελέτη αρχειακών τεκμηρίων και η δημιουργία εικονικών εμπειριών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με ευρηματικούς τρόπους αφήγησης και με θετικό ψηφιακό αποτύπωμα. Τα νέα προϊόντα ενισχύουν την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα του ΕΜΕ, αναδεικνύοντας ευρύτερα το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο, με επιπρόσθετο κέρδος την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στην έρευνα και την εκπαίδευση. Η ιδιότητά του ΕΜΕ ως ερευνητικό κέντρο του επιτρέπει να θέσει το σπάνιο ψηφιακό υλικό, το οποίο διαθέτει υπόψη μελετητών και ερευνητών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, η υλοποίηση του έργου συμπεριέλαβε την ψηφιοποίηση & τεκμηρίωση συλλογών, τη δημιουργία συστήματος ευρετηρίασης, απόθεσης και διαχείρισης συλλογών και την υλοποίηση μίας VR διαδραστικής αφηγηματικής εμπειρίας βασισμένη σε γεγονότα, μαρτυρίες και εμπειρίες της Εβραϊκής κοινότητας των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, διάρκειας 10-20 λεπτών (VR experience – Chest of Memories). Επιπλέον δημιουργήθηκε πλατφόρμα 360 Virtual Tour για νεανικό κοινό, ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ραντεβού και μία  περιήγηση μέσα από ιστορίες, η οποία απαρτίζεται από 12 ιστορίες που είναι αυτοτελείς, με διάρκεια 12-18 λεπτών. Το σύστημα, που σχεδιάστηκε ένωσε διαδραστικά τις περισσότερες ιστορίες/αντικείμενα/διηγήσεις, δημιουργώντας στους επισκέπτες του ιστότοπου του μουσείου την αίσθηση της ελεύθερης περιήγησης στο χωροχρόνο της πορείας των Ελλήνων Εβραίων.

Το έργο «Ιστορίες για το Παρόν και το Μέλλον. Ψηφιακές αφηγήσεις από τα Αρχεία και τις Συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος» με συνολικό προϋπολογισμό 703.824,69 ευρώ εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστοσελίδα: https://jewishmuseum.gr/

 

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Τομέας Παρέμβασης: Πολιτισμός
Περιφέρεια: Αττικής
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)
Δράση: Δημιουργία, Aνάδειξη και Aξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Φορέας λειτουργίας: ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προϋπολογισμός Έργου: 703.824,69 ευρώ

 

 

29/11/2024

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Share This Post

Σχετικά Έργα

Σύνολο Έργων

Ένα σύγχρονο εργαστήριο υφαντικής ενισχύεται μέσω της Δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

Με τη σύσταση της ατομικής της επιχείρησης, η Αλεξάνδρα Μπίσα δημιούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο υφαντικής, με στόχο την καλλιτεχνική έκφραση και την αναβίωση της παραδοσιακής