Παραδείγματα Έργων ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και ψηφιοποίηση συλλογών

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον θρησκευτικό πολιτισμό και τον τουρισμό της χώρας το οποίο περιλαμβάνει τη ψηφιοποίηση, επεξεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων των συλλογών της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΙΜΣ) και της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής, οι οποίες χρονολογούνται από το 1830 και μετά.  Στο πλαίσιο του έργου έγινε  η προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ψηφιακών συλλογών και μιας σειράς από ψηφιακές εφαρμογές, που περιλαμβάνουν εικονικούς ξεναγούς, διαδραστικό χρονολόγιο, εικονικές περιηγήσεις και ψηφιακό πορτρέτο σημαντικών προσωπικοτήτων της ΙΜΣ.

Επιπλέον δημιουργήθηκε ψηφιακό βιβλίο επισκεπτών, διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, καθώς και ψηφιακές μουσειοσκευές. Για την ανάπτυξη των εφαρμογών υιοθετήθηκαν μέθοδοι και τεχνικές αποκριτικής (responsive) σχεδίασης για την προβολή περιεχομένου, προσαρμόσιμη στη συσκευή και την ανάλυση οθόνης του χρήστη. Επιπλέον, υλοποιήθηκε η παραγωγή ψηφιακών εκθέσεων με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual / augmented reality) στο υφιστάμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο της ΙΜΣ και της Ιεράς Μονής Θετοτόκου Τουρλιανής.

Όλες οι εφαρμογές φιλοξενούνται στη δικτυακή πύλη https://digitalmuseum.keaimsyrou.gr/el-gr/. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η υλοποίηση της Πράξης συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος και ιδιαίτερα στην ανάδειξη του διαθέσιμου θρησκευτικού αποθέματος.

Η ψηφιοποίηση των τεκμηρίων της συλλογής δίνει τη δυνατότητα παγκόσμιας προβολής τους, συμβάλλοντας περαιτέρω στη διάχυση της γνώσης για το περιεχόμενο και την αξία της συλλογής, αλλά και στην αξιοποίησή τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Γίνεται κατανοητή από τον πολίτη και τους νέους η ιστορία της εκκλησιαστικής τέχνης, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η προστασία του υλικού από τη φθορά του. Το έργο  «Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση συλλογών και δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου», με συνολικό προϋπολογισμό και δημόσια δαπάνη  448.508,00 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020). 

 

Ψηφιοποίηση συλλογών και δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Τομέας Παρέμβασης: Πολιτισμός, Τουρισμός, Έρευνα και Τεχνολογία
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)
Δράση: Δημιουργία, Aνάδειξη και Aξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Φορέας Υλοποίησης: Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου
Προϋπολογισμός Έργου: 448.508,00 ευρώ

 

 

15/11/2024

 

 

 

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Share This Post

Σχετικά Έργα

Επιχειρήσεις

Ένα σύγχρονο εργαστήριο υφαντικής ενισχύεται μέσω της Δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

Με τη σύσταση της ατομικής της επιχείρησης, η Αλεξάνδρα Μπίσα δημιούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο υφαντικής, με στόχο την καλλιτεχνική έκφραση και την αναβίωση της παραδοσιακής