Παραδείγματα Έργων ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Αugmenta – πώς φτάσαμε στην εξαγορά των 110 εκατ. $

Η Augmenta Agriculture Technologies είναι μια από τις σημαντικότερες ιστορίες επιτυχίας της ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η οποία μάλιστα αφορούσε ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας, σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο όπως είναι η αγροτική παραγωγή.

Η Augmenta ιδρύθηκε από δύο νέους ανθρώπους, οι οποίοι αν και είχαν εκπαιδευτεί στα ηλεκτρονικά, μεγάλωσαν σε αγροτικό περιβάλλον και είχαν εργαστεί και οι ίδιοι ως αγρότες. Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης, μέσω της ενασχόλησής τους με τις καλλιέργειες, παρατήρησαν ότι σημαντικό ποσοστό από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή πρακτικά δεν είναι απαραίτητα, με αποτέλεσμα τα φυτά να τα αποβάλλουν, επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον και ταυτόχρονα δημιουργώντας επιπλέον έξοδα στους αγρότες.

Οι δύο συνιδρυτές, προκειμένου να επιλύσουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα, ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μηχανικής όρασης (machine vision) και διαχείρισης “big data”. Η συσκευή με έξι πολυφασµατικές κάµερες, η οποία προσαρμόζεται πάνω στα γεωργικά μηχανήματα, καταγράφει τα φυτά και μπορεί να «αντιληφθεί» σε πραγματικό χρόνο εάν υπάρχουν ανάγκες για λίπανση σε συγκεκριμένα σημεία του χωραφιού ή άλλα θέματα που πρέπει να ελέγξουν (π.χ. ασθένεια). Το σύστημα της Augmenta μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε γεωργικό μηχάνημα και υποστηρίζεται από μια πλήρη σειρά επιχειρησιακών αναλύσεων, αναφορές, εργαλεία διαχείρισης στόλου κ.ο.κ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, η τεχνολογία της Augmenta ανεβάζει την παραγωγικότητα από 12 -13%. Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι καλλιέργειες που αξιοποιούν την τεχνολογία της εταιρείας χρειάζονται 9% λιγότερη ποσότητα αζώτου, 20% λιγότερους ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών (PGR) και παρουσίασαν 15% μείωση των αναγκών σε χημικά που βοηθούν στη συγκομιδή.

Καθίσταται σαφές ότι το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει σημαντικά οφέλη στους αγρότες που το αξιοποιούν, ενώ είναι και περιβαλλοντολογικά ωφέλιμο. Για αυτό άλλωστε η χρήση του είχε επεκταθεί σε πάνω από 20 χώρες του πλανήτη (Ενδεικτικά: Τουρκία, Βραζιλία, Ουκρανία, Αυστραλία κλπ).

Ωστόσο, για να πετύχει ένα τέτοιο τεχνολογικό εγχείρημα χρειάστηκε σημαντική στήριξη στα πρώτα του βήματα, ειδικά στη φάση που ήταν αναγκαίο αυτό που ονομάζουμε «κεφάλαιο σποράς» (seed capital) προκειμένου το σύστημα να είναι σε θέση να λειτουργήσει πραγματικά. Σε αυτή τη φάση, το fund Marathon ήταν ο  μοναδικός επενδυτής στην εταιρεία σε εκείνο τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης 500.000 ευρώ τον Απρίλιο 2018.

Η Marathon αποτελεί ένα από τα 9 funds του Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ ή πιο γνωστού ως EquiFund. Το Equifund,  με συνολικούς πόρους που έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στα funds του έχει καταφέρει να δημιουργήσει πραγματικά έναν σημαντικό αριθμό ιστοριών επιτυχίας στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Από τους πόρους του Equifund τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το  ΕΠΑνΕΚ με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Στην περίπτωση της Augmenta το  fund Marathon στήριξε την επιχείρηση σε μια κομβική φάση, η οποία ενείχε υψηλό ρίσκο. Οι ιδρυτές, αν και είχαν πράγματι ένα πολλά υποσχόμενο όραμα για μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα, δεν είχαν καμία εργασιακή εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων, καθώς τότε μόλις είχαν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, το προϊόν αποδείχθηκε πράγματι επιτυχημένο, καθώς απευθυνόταν σε μια τεράστια αγορά, λύνοντας μια ουσιώδη ανάγκη. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η στήριξη του Fund δεν αφορούσε αποκλειστικά στην χρηματοδότηση, αλλά σε ολόκληρη τη στρατηγική ανάπτυξης προκειμένου η Augmenta να είναι σε θέση να αποκτήσει διεθνή παρουσία.

Η Marathon πέρα από τη στήριξη που προσέφερε στο πρώτο γύρο, πιστεύοντας στο σύστημα της Augmenta, συμμετείχε σε ένα σημαντικότατο ποσοστό και στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης το 2019, αλλά και σε με ένα μικρότερο ποσοστό στον τρίτο γύρο το 2021 όταν πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών είχε γίνει σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο η Marathon διατήρησε σημαντικό ποσοστό στην σύνθεση της εταιρείας.

Αναμφίβολα το σημαντικότερο γεγονός για την ιστορία της εταιρείας, το οποίο τράβηξε τη προσοχή ακόμα και του διεθνούς τύπου, συνέβη τον Μάρτιο του 2023 όταν η Augmenta Agriculture Technologies εξαγοράστηκε σε ποσοστό 100% έναντι 110 εκατ. δολ. από την CNH Industrial, μια παγκόσμιας κλάσης εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών  ιταλοαμερικάνικων κεφαλαίων με περισσότερα από 63.000 άτομα προσωπικό.

Η εξαγορά της Augmenta αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, καθώς η τεχνολογία της εταιρείας θα συνεχίσει να εξελίσσεται με σημαντικούς πόρους πλέον, ενώ το προϊόν τους θα πωλείται ξεχωριστά, δίπλα από τις τεχνολογίες της Raven (βασικός εταίρος της CNH στις ΗΠΑ) και θα χρησιμοποιηθεί σε ολοένα και περισσότερα γεωργικούς ελκυστήρες της CNH.

Σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι της αρχικής εταιρείας θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να μεγαλώσει περαιτέρω με αποτέλεσμα τα 46 άτομα υψηλής εξειδίκευσης που εργάζονται σήμερα να διπλασιαστούν σύντομα, καθώς η Augmenta θα στήσει εδώ το Εuropean innovation hub της CNH.

Η ιστορία της Augmenta Agriculture Technologies αναμφίβολα ανέδειξε τις δυνατότητες της ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των ιδρυτών, σε συνδυασμό με τους πόρους που παρείχε το EquiFund και βέβαια η πολλή σκληρή δουλειά δημιούργησαν μια τεχνολογική λύση εδώ στην Ελλάδα που προκάλεσε κυριολεκτικά το παγκόσμιο ενδιαφέρον και οδήγησε σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη εξαγορά μέσα σε ένα διάστημα περίπου 5 ετών.

Ιστοσελίδα: www.ravenind.com

 

Augmenta
Τομέας Παρέμβασης: Έρευνα και τεχνολογία
Περιφέρεια: Αττική
Επιχ. Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα  και  Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)
Δράση: Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund)
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Εταιρεία: Augmenta Agriculture Technologies
Φορέας Υλοποίησης: Marathon Venture Capital

 

26/04/2023

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Share This Post

Σχετικά Έργα

Υποδομές

Δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και ψηφιοποίηση συλλογών

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον θρησκευτικό πολιτισμό και τον τουρισμό της χώρας το οποίο περιλαμβάνει τη ψηφιοποίηση, επεξεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων

Υποδομές

Ανάπτυξη και προβολή του ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών με τη χρηματοδότηση του ΕΠΑνΕΚ

Το έργο «Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία» αφορά στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, με