Η Smathi είναι μία start-up εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στη σχεδίαση και κατασκευή Internet of Things ΙοΤ -και όχι μόνο- ηλεκτρονικών συσκευών. Οι συσκευές που κατασκευάζει η εταιρία προορίζονται για τη διαχείριση Smart Homes, όπως οικίες, γραφεία, τουριστικά καταλύματα, καθώς επίσης και για τη χρήση και οργάνωση σε χώρους στάθμευσης και θερμοκηπίων.
Η Smathi χρηματοδοτήθηκε από τη Δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), με επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 59.937,04 ευρώ.
Οι smart homes συσκευές που παράγει η εταιρεία αφορούν τη διαχείριση συσκευών που λειτουργούν με υπέρυθρες, όπως κλιματιστικά και τηλεοράσεις, την καταγραφή των συνθηκών του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα, CO2), την καταγραφή της κατάστασης των κουφωμάτων, τον έλεγχο ρολών παραθύρων και τον έλεγχο του εναλλασσόμενου ρεύματος με την καταγραφή της κατανάλωσης και τον εντοπισμό βλαβών σε ηλεκτρικές συσκευές.
Οι παραπάνω συσκευές είναι low power και long range, έχουν δηλαδή τη δυνατότητα ασύρματης λήψης ενημερώσεων και ο χρήστης μπορεί να τις ελέγξει από οποιονδήποτε browser, ακόμα και αν δεν υπάρχει διαδίκτυο ή ούτε καν τοπικό δίκτυο.
Επιπλέον, το σύστημα ελέγχου των χώρων στάθμευσης μπορεί να εγκατασταθεί σε μια οικιακή γκαραζόπορτα ή ακόμα και σε έναν πολύ μεγάλο χώρο στάθμευσης. Αποτελείται από συστήματα αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων active radio frequency identifications (RFIDs), τα οποία τοποθετούνται στα οχήματα και τον σταθμό βάσης που ελέγχει την μπάρα ή τη γκαραζόπορτα, η οποία ανοίγει αυτόματα όταν την προσεγγίζει το όχημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαχείριση του συστήματος μπορεί να γίνει αναλυτικά ανά όχημα από Web UI, online ή και offline.
Σημαντική είναι και η συμβολή του συστήματος ελέγχου των θερμοκηπίων, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης, σκίασης, ύδρευσης, ενώ παράλληλα μπορεί να καταγράφει τις εσωτερικές συνθήκες και τις συνθήκες της καλλιέργειας, ώστε να μπορεί να προβεί αποτελεσματικά στις απαραίτητες ενέργειες.
To Hardware όλων των πρωτοτύπων σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με εργοστασιακές προδιαγραφές εξ ολοκλήρου στην εταιρία. Οι εφαρμογές cloud για τη διαχείριση των συσκευών λειτουργούν σε κατανεμημένο σύστημα υπολογιστών της εταιρίας, ενώ για την ασφάλεια χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση σε όλους τους ενδιάμεσους κόμβους, από τον browser του χρήστη μέχρι την τελική συσκευή. Οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα συστήματα και τα μηχανήματα που κατασκευάζονται καθιστούν δυνατή την ευκολότερη και πιο αποδοτική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των ιδιωτών, ερευνητών, καλλιεργητών, αλλά και των επιχειρηματιών γενικότερα.
Οι τεχνικές και τα μηχανήματα ταχείας πρωτοτυποποίησης που σχεδίασε η εταιρία για την κάλυψη αρχικά δικών της αναγκών, όπως 3D Printers, μηχανές χάραξης και κοπής υλικών Computerized Numerical Control (CNCs), Pick and Place δίνουν τη δυνατότητα σε άλλες εταιρίες και ερευνητικά ιδρύματα που σχεδιάζουν ηλεκτρονικές συσκευές να επιταχύνουν τη διαδικασία της πρωτοτυποποίησης και να κατασκευάζουν μόνες τους τις συσκευές τους. Το γεγονός ότι με τα μηχανήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν τις συσκευές τους in–house, χωρίς να εξαρτώνται από κάποιο εργοστάσιο, επιτρέπει να πραγματοποιούνται μικρής κλίμακας παραγωγές που αλλιώς θα ήταν οικονομικά ασύμφορες.
Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε η πρακτική άσκηση αρκετών φοιτητών του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αποτέλεσμα τη μεταφορά γνώσης και εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία αξιοποίησης των εκπαιδευτικών τους γνώσεων για την εφαρμογή και την επίλυση πραγματικών και δύσκολων προβλημάτων. Κάποιοι από τους φοιτητές συνέχισαν να εργάζονται για την εταιρία και μετά τη λήξη της πρακτικής τους άσκησης. Ταυτόχρονα εργάστηκαν και άλλοι νέοι της τοπικής κοινωνίας σε εξειδικευμένες θέσεις σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Μιλώντας για την εμπειρία της συμμετοχής του στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ, ο δικαιούχος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο όφελος από το πρόγραμμα ήταν το γεγονός ότι με έβαλε στην διαδικασία να λειτουργήσω πρακτικά σαν επιχειρηματίας και όχι μόνο σαν ερευνητής».
Ιστοσελίδα: smathi.com
Smathi | |
Τομέας Παρέμβασης: | Έρευνα και τεχνολογία, Υπηρεσίες, Βιομηχανία |
Περιφέρεια: | Κρήτη |
Επιχ. Πρόγραμμα: | Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) |
Δράση: | Νεοφυής Επιχειρηματικότητα |
Ταμείο: | Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) |
Π/Υ: | 59.937,04 ευρώ |
Εταιρεία: | Smathi – Λουκάκης Κωνσταντίνος |
Φορέας Υλοποίησης: | ΕΦΕΠΑΕ |
05/05/2023